Intelova Thunderbolt tehnologija u novim Apple prijenosnicima

Feb 25, 2011 No Comments by
Tehnologija Thunderbolt: sada je tu najbrža podatkovna veza s vašim računalom
Munjevito brz prijenos podataka i mogućnost povezivanja HD zaslona omogućuju nove primjene i nove periferne uređaje
GLAVNE TOČKE:
·  Tehnologija Thunderbolt nova je tehnologija računalnog povezivanja velike brzine – čak 10 Gb/s.
·  Tehnologija Thunderbolt podržava prijenos podataka i slike putem istog kabela, čime se omogućuje jednostavnije i fleksibilnije korištenje računala na nove i uzbudljive načine.
·  Apple* je prvi Intelov klijent koji će ponuditi tehnologiju Thunderbolt, i to najprije na svojoj novoj liniji prijenosnih računala MacBook* Pro.
SANTA CLARA, Kalifornija, 25. veljače 2011. – Tvrtka Intel Corporation predstavila je tehnologiju Thunderbolt, novu tehnologiju računalnog povezivanja velike brzine koja objedinjuje brz prijenos podataka i prikaz visoke razlučivosti (HD) u jednom kabelu. Tehnologija Thunderbolt nudi brzinu od čak 10 Gb/s, što znači da je dugometražni HD film njome moguće prenijeti za manje od trideset sekundi. Ta Intelova tehnologija na tržište izlazi kao plod tehnološke suradnje s Appleom te će u njoj prvi moći uživati korisnici Appleove nove linije prijenosnih računala MacBook Pro.
Čekajte manje. Učinite više.
Vizija tehnologije Thunderbolt (bivšeg naziva “Light Peak”) jest brže prenositi multimedijske sadržaje, pojednostavniti povezivanje uređaja te poticati nove, uzbudljive načine sastavljanja i korištenja računala. Objedinjavanje brzih podatkovnih i HD videoveza na jednom kabelu od ključne je važnosti za ostvarivanje te vizije. Tehnologija Thunderbolt to omogućuje putem dviju komunikacijskih metoda, tj. protokola – protokola PCI Express* za prijenos podataka i protokola DisplayPort* za slikovni prikaz. PCI Express odlikuje se fleksibilnošću koja omogućuje priključivanje gotovo bilo koje vrste uređaja, a DisplayPort podržava istodobno korištenje prikaza razlučivosti veće od 1080p i najviše osam audiokanala. Tehnologija Thunderbolt kompatibilna je s postojećim zaslonima i prilagodnicima DisplayPort. Svi uređaji s podrškom za tehnologiju Thunderbolt imaju isti priključak, što korisnicima omogućuje da uređaje jednostavno povežu u lanac jedan za drugim putem električnih ili optičkih kabela.
Tehnologija Thunderbolt osmišljena je s ciljem da ispuni potrebe ozbiljnih stvaratelja HD multimedijskih sadržaja. Videosnimatelji, primjerice, mogu dati na volju svojoj kreativnosti te koristiti uređaje za snimanje i miksanje audio i videozapisa velike propusnosti te uživati u maloj latenciji i iznimno preciznoj vremenskoj sinkronizaciji pri obradi u stvarnom vremenu. Budući da se radi s brzinama od 10 Gb/s, veće multimedijske datoteke brže se prenose, pa se manje vremena troši na čekanje, a više na gledanje i uređivanje videozapisa. Moguće je brže sigurnosno kopirati i vraćati podatke, pa se manje čeka i na dohvaćanje arhiviranih sadržaja. Korisnicima mobilnih računala nova će tehnologija omogućiti da na svojim ultratankim prijenosnim računalima imaju samo jedan priključak putem kojega će kod kuće i u uredu moći proširiti svoje mogućnosti brzog prijenosa multimedijskih datoteka i prikaza HD videosadržaja. Tehnologija Thunderbolt dodatak je ostalim ulazno-izlaznim tehnologijama koje Intel i dalje podržava.
“Rad s HD multimedijskim sadržajima jedan je od najzahtjevnijih zadataka koje korisnici postavljaju pred svoja računala”, izjavio je Mooly Eden, generalni direktor Intelova odjela PC Client Group. “Putem tehnologije Thunderbolt Intel je ponudio inovativnu tehnologiju koja će profesionalnim i privatnim korisnicima omogućiti brži i jednostavniji rad sa sve većom zbirkom multimedijskih sadržaja, bilo da se radi o glazbi ili o HD filmovima. Krenuli smo od vizije jednostavnog i brzog prijenosa sadržaja s računala na uređaje i obrnuto te je pretvorili u stvarnost.”
“Oduševljeni smo što ćemo zahvaljujući suradnji s Intelom korisnicima računala Mac moći ponuditi revolucionarnu tehnologiju Thunderbolt”, izjavio je Bob Mansfield, viši potpredsjednik Appleova odjela Mac Hardware Engineering. “Zahvaljujući svojoj ultravelikoj brzini prijenosa, podršci za prikaz visoke razlučivosti i kompatibilnosti s postojećim ulazno-izlaznim tehnologijama, tehnologija Thunderbolt predstavlja revoluciju u čitavoj informatičkoj industriji te smatramo da će je razvojni inženjeri odvesti do neslućenih mogućnosti.”
Temelj tehnologije Thunderbolt Intelov je kontrolerski čip, a u njoj se koristi mali priključak prikladan za mobilne uređaje koji će se isporučivati uz proizvode koji podržavaju novu tehnologiju. Nekoliko je inovativnih tvrtki najavilo izdavanje proizvoda utemeljenih na tehnologiji Thunderbolt ili aktivne planove za proizvodnju proizvoda koji će u budućnosti podržavati Thunderbolt, među ostalima Aja*, Apogee*, Avid*, Blackmagic*, LaCie*, Promise* i Western Digital*. Intel sa svim dionicima u informatičkoj industriji surađuje na nizu proizvoda s podrškom za Thunderbolt, uključujući računala, zaslone, uređaje za pohranu, audio/videouređaje, fotoaparate, priključne stanice i još mnoge druge.

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Tehnika

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Intelova Thunderbolt tehnologija u novim Apple prijenosnicima”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.