Nikon je predstavio sistem 1 – nove informacije

Sep 21, 2011 No Comments by


Nove informacije

Nakon teasera koji je plijenio pažnju zadnjih nekoliko dana, stigla je objava da je Nikon predstavio novi sustav aparata s izmjenjivim objektivima. U prvom mahu predstavljena su 2 tijela, jedno jeftinije s oznakom J1 i jedno skuplje s oznakom V1. Uz to, predstavljena su i 3 objektiva, žarišnih duljina 10mm, zum 10mm-30mm i zum 30mm-110mm. Interesantan je pristup da su se u nikonu odlučili za senzor koji je još manji od 4/3 sustava, odnosno čija površina je točno upola manja od Panasonica ili Olympusa, a skoro 3x manja od Sony Nex sustava. Za one željne množenja, žarišnu duljinu objektiva za Nikon 1 sustav treba množiti s 2,7 kako bismo dobili nama jasne i prepoznatljive vrijednosti…

 

Razlike između dva modela koji su predstavljeni su prilično interesantne. Oba dijele isti senzor rezolucije 10,1 MP, jeftinij J1 nema elektronski okular, dok V1 ima. V1 ima i aktivno sustav za skidanje prašine sa senzora, dok je kod jeftinijeg J1 infra crveni filtar pomaknut prema naprijed kako bi se maksimalno smanjio utjecaj prašine koja bi se na njemu mogla zadržati. Nasuprot tome, jeftiniji J1 ima ugrađenu bljeskalicu, a skuplji V1 ima šine za postavljanje sistemske bljeskalice. Fascinantan je podatak da oba aparata imaju mogućnost snimanja fotografija pune rezolucije uz brzinu okidanja 60 sličica u sekundi. Veličina međuspremnika na J1 je dostatna za 12 fotografija, a kod V1 čak 30 fotografija, što znači da ćete moći snimiti čak pola sekunde akcije tom velikom brzinom. Oba aparata imaju hibridni AF sustav koji paralelno koristi kontrastni AF i detekciju fazne razlike. Na taj način sistem 1 je u stanju pratiti pomični objekt i fokusirati pri kontinuiranoj brzini okidanja od čak 10 fotografija u sekundi. Interesantan detalj je i “Motion Snapshot” mod koji kombinira Slow motion snimanje video zapisa s istovremenim snimanjem fotografija. Uz to, mod rada koji se zove “Smart Photo Selector” jednim pritiskom na okidač će zabilježiti niz od 20 fotografija, od kojih je dio zabilježen prije nego je sam okidač pritisnut (nalaze se u međuspremniku). Nakon toga aparat vam daje mogućnost odabira 5 najboljih fotografija, te vam čak sugerira koje bi trebali odabrati. Snimanje video zapisa je dostupno u maksimalnoj rezoluciji punog HD zapisa 1920 x 1080 piksela pri maksimalnoj brzini od 30p ili 60i slika u sekundi. 

Kako ništa ne bi prepustili slučaju, Nikon je predstavio i adapter pomoću kojeg možete “velike” Nikkor objektive postaviti na sustav 1. 

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Fotoaparati, Objektivi

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.