Željko Jelenski i galerija „Laval Nugent“ pozivaju Vas na izložbu…

Oct 31, 2011 No Comments by

09.11.2011. u 19,30h sati u galeriju Laval Nugent, Vodnikova 4, Zagreb, otvorenje fotografske izložbe „Jazz Moments by Jelenski“ – 35 samostalna izložba umjetničkih fotografija Željka Jelenskog.

Ovo je treća izložba u ciklusu jazz fotografija Željka Jelenskog pod nazivom „Jazz Momnets by Jelenski“. Prethodne dvije pod nazivima „Jazz me up by Jelenski“ koja je bila održana 2009. godine u Jazz Clubu u Zagrebu i „Downtown Jazz by Jelenski“ koja je bila održana u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu 2010. godine.

 

Željko Jelenski 2009. godine izdao je i knjigu fotografija jazz muzičara pod nazivom „Jazz Me Up by Jelenski“ koji su u zadnjih dvadeset godina nastupali u Zagrebu.

 

Na otvorenju izložbe biti će promoviran i artistički kalendar „Jazz Momnets 2012“ sa dvanaest stranica vrhunski fotografija jazz muzičara (Stacey Kent, Pharoah Sanders, Big Daddy Wilson, Macy Gray, Kurt Elling, Bobby Broom, Diana Krall, Billy Cobham, Dr. John, Justin Faulkner, David Murray i  John Scofield)., formata 50 x 70 cm  za 2012. godinu, a može se kupiti po promotivnoj cijeni od 90,00 kuna.

 

Generali pokrovitelj izložbe je – EPSON

Pokrovitelji – ICF

Medijski pokrovitelji – net.hr, Aktual, Lider, Foto Mag

 

Organizator: galerija „Laval Nugent“  „Lanser“ i Željko Jelenski

Vrsta: Umjetnost – Izložba umjetničkih Jazz fotografija Željka Jelenskog

Početno vrijeme: 11. studenog 2011 u 19:30h

Vrijeme završetka: 30. studeni 2009 u 23:50h

Lokacija: galerija “Laval Nugent“ – Radno vrijeme od 14h – 20h, subotom od 10h – 16h.

Ulica: Vodnikova 4

Grad/Mjesto: Zagreb, Croatia

Telefon: 00385 (0) 91 4604 554 , Laval Nugnt – 00385 1 482 82 03

E-mail adresa: zjelenski@gmail.com

Web site: www.photo-jelenski.com, http://www.lavalnugent.com/, www.lanser.hr

 

Likovna galerija „Laval Nugent“ predstavlja novi kulturni program u svojoj galeriju u Vodnikovoj ulici br. 4; i izložba umjetničkog fotografa Željka Jelenskog  ujedno je prva izložba u tom ciklusu.

 

Izložbu u galeriji „ Laval Nugent“, 09. studenog 2011. u 19,30 sati otvoriti će viši kustos Moderne galerije – Željko Marciuš. Na izložbi će biti izloženo trinaest vrhunskih jazz fotografija na kojima su poznati svjetski jazz muzičari (Stacey Kent, Pharoah Sanders, Tom Harell, Macy Gray, Kurt Elling, Bobby Broom, Diana Krall, Billy Cobham, Ravi Coltrane, Dr. John, Justin Faulkner, David Murray, Alexander Balanescu i  John Scofield).

 

Izložba se ujedno veže na sedmi Vip Zagreb Jazz Festival koji se održava od 10. do 13. studenog u Kinu SC-a i na kojem će nastupiti McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, Pat Metheny Trio w/ Larry Grenadier & Bill Stewart, Lucky Peterson te Pharoah Sanders Quartet. Predvodnik spomenutog kvarteta, Pharoah Sanders, zastupljen je jednom fotografijom na izložbi i u kalendaru. Ovom prigodom Željko će Pharaohu Sandersu pokloniti svoju knjigu sa jazz fotografijama na čijoj se naslovnici nalazi upravo Sanders, kao i jednu fotografiju samog Sandersa iz davne 1987. godine kada je nastupio u Zagrebu.

 

 

O izložbi „Jazz Momnets by Jelenski“

 

Izazovno je istraživati veze između glazbe i vizualnih komunikacija. Na tom tragu je ciklus Jazz Moments koncept, izborom Jazz portreta, sugerirajući  upravo Body & Soul  koncept kao temeljnu autorsku intenciju. To nije puko portretiranje Jazz izvođača, nego i interpretacija koncertnog rituala vizualnim sredstvima prenosi esenciju glazbene umjetnosti: melodiju, ritam, improvizaciju, varijacije… čaroliju zvuka i zvučnosti. Zapravo, ne-likovne komponente likovnog djela. To ostvaruje vizualnom korelacijom zvučnih elemenata, što sugerira kadrom (uglavnom vertikalan, rijetko horizontalan), rakursom (uglavnom žablji). Potom bliskim i krupnim planovima koji omogućavaju viđenje detalja. Nadasve, ugođajnošću prizora: harmonijama svjetlosti, sjena i boja. Autor se koristi svim elementima kompozicije u predočavanju viđenog, koristeći pritom vlastito iskustvo promatranja, kao i emotivno uživljavanje, te mnoga intuitivna rješenja pri ovjekovječenju različitih amplituda izvedbe, odnosno spiritualne tjelesnosti izvođača.

 

Zadovoljstvo u prepoznavanju koje doživljavamo pri promatranju fotografija, temelji se na činjenici da vjerujemo u ono što vidimo, odnosno da vidimo ono u što vjerujemo iako znamo da je to iluzija.

 tekst napisao viši kustos Moderne galerije – Željko Marciuš

 

Misleći o jazzu, mislimo i o duši – nestvarnoj, možda nepostojećoj i neobuhvatljivoj kategoriji; o svim raspoloženjima i rasponima osjećaja koje u nama bude te lude melodije. – (Željko Marciuš)

 

Izbrazdana, umorna, stara, mlada, napeta, grčevita lica u Jelenskijevu objektivu otkrivaju svu dramu jazza

Što znači vizualizirati podzemni zvuk jazza koji dubinski potresa i ogoljuje dušu na elementarne slojeve? Tuga delte Mississippija i subverzivni zvukovi New Orleansa koji su potresli epohu stvorili su sve bitno u glazbi 20. stoljeća.

Jedan od najvećih majstora pejzažne, gotovo metafizičke fotografije na ovoj se izložbi otkriva i kao sofisticirani jazz znalac čija kamera doslovno bilježi – nastanak zvuka. Izbrazdana, umorna, stara, mlada, napeta, grčevita lica u Jelenskijevu objektivu postaju glazba ni manje ni više. Četrdesetak crno-bijelih portreta ujedno je i kronika jednog jazz vremena i podsjetnik koliko je Zagreb bio snažan kao jedno od europskih odredišta jazz majstora.

Jelenski glazbenicima prilazi poput člana orkestra koji umjesto instrumenta drži objektiv – nastojeći uhvatiti one presudne trenutke koncerta u kojima je glas dotaknuo ekstazu, a bolna snaga trube puna neispunjene žudnje dosegnula vrhunac. Od senzacionalne snimke Macy Gray snažno zabačene glave u kriku do napetih obraza puhača Lola Coxhilla, Jamesa Morrisona, Artura Sandovala, Toma Harella, Phila Woodsa, Jasona Palmera i Enrica Rave – fotografije vizualiziraju grozničave ritmove od kojih je podrhtavao zrak i tlo kluba.

Tu je i sjetni Al Di Meola, Pharoah Sanders nalik na biblijskog proroka sa saksofonom, ozbiljni Eberhard Weber na svom kontrabasu i sjajni Boško Petrović, nalik na kakva sretna starog dječaka na svojim legendarnom vibrafonu.

tekst napisala likovna kritičarka Vjesnika – Marina Tenžera

 

Fotografija je veoma jasan znak stalnoga nastojanja prelaska iz trivijalnog realizma u simulaciju, prelaženja iz shvaćanja vida kao puta prema znanju u doživljaju vida kao kulturnog moderniteta u obliku čarolije. (Don Slater).

 

Životopis autora izložbe Željka Jelenskog

 

Željko Jelenski, umjetnički fotograf, rođen je 23.11.1961. u Zagrebu, Hrvatska.

Željko Jelenski je fotograf koji stvara već dvadeset tri godine i pripada naraštaju koji je rastao s buntovnim duhom zagrebačkog Novog vala kojemu umjetnost nije bila samo posao ili pozerstvo nego doista i način življena. Vrhunski je stilist i do danas je održao 35 samostalne izložbe. Sudjelovao je i na 16 skupnih žiriranih izložbi.

Od samih početaka bavljenja fotografijom Jelenski se specijalizirao za portretnu koncertnu fotografiju, a do danas u njegovom portfoliju možemo naći mnoge svjetske glazbenike poput Franka Zappe, Santane, Davida Bowieja, Tine Turner, Keitha Richardsa, Lou Reeda, Skin (Skunk Anansie), Sky (Morcheeba), Johna Mayalla, Roberta Planta, Jimmyja Pagea, Joea Cockera, Stinga, Brucea Springsteena, Lennyja Kravitza, Hueya Morgana (Fun Lovin Criminals), The Edggea (U2), Micka Jonesa (The Clash), Alicea Coopera, Roberta Smitha (The Cure), Trickyja, Mobyja, Iggy Popa, Nicka Cavea, B.B. Kinga, Marcy Gray, Stacey Kent, Patriciju Barber, Jamesa Cartera, Sonnyja Rollinsa, Stevea Vaija, Henry Rollinsa, Bryana Ferryja, Billya Idola, Petera Gabriela i stotine drugih glazbenika, čije fotografije nose osobni izračaj autora. Priprema i foto-monografiju o svjetskim rock glazbenicima velikog formata na tristo stranica pod nazivom  Rock ‘n’ Roll On Stage by Jelenski.

 

Godine 2009. izdao je  knjigu fotografija jazz glazbenika koji su u zadnjih dvadesetak godina nastupili u Zagrebu (Croatia), pod nazivom “Jazz Me Up By Jelenski”, za koju je 2010. godine na manifestaciji Photodays u Rovinju (Croatia), pohvaljen u kategoriji za publicistiku.

 

Prije desetak godina Jelenski se počinje sve više zanimati za fotografiranje krajobraza i specifičnih detalja prirode, gdje na svojim fotografijama daje vlastiti pogled na prirodne ljepote Hrvatske.

 

Jelenski je fotograf koji na svojim fotografijama prirode redovito stvara metafizičke studije, jedan je od rijetkih kojemu je kamera oruđe spoznaje, a ne tek puki registrator prirodnih ljepota od kojih zastaje dah.

 

“Riječ je o svestranu fotografu kojemu je svaki snimak umjetnički unikat, kojemu je priroda najuzbudljiviji izazov. Jelenski ima japansko poštovanje prema prirodi u kojemu motiv postaje najraskošnija vizura”, Marina Tenžera, Vjesnik.

 

Foto-monografijom grada Lubenica s otoka Cresa koju izdaje 2010. godine, pod nazivom “Drevnost u sadašnjosti – Lubenice”, Jelenski je stvorio jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica ili fotografsku legendu.

 

Trenutno radi na foto-monografiji otoka Paga koja će obuhvaćati  strukturalne kamene detalje koji su jedinstveni za taj otok. Foto-monografija Paga pod nazivom “Structures / Strukture“ bit će realizirana 2012. godine.

 

Ove godine bio je finalista i dobio drugu nagradu na zboru fotoreportera za fotografiju godine za kulturu i umjetnost, a za portretnu koncertnu fotografiju pjevačice Skin iz grupe Skunk Anansie.

 

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Izložbe

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.