Ana Šesto – „Fantastični spomenar “

Jan 31, 2012 No Comments by

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Ane ŠestoFantastični spomenar koja će se održati u petak  3.2. u 19 sati u galeriji svratišta Cinkuš” ( Mletačka 9, Gornji grad, Zagreb).

Ovo je sedma po redu Anina samostalna izložba koju otvara pjesnik i publicist  Marijan Grakalić,  koji je do sada u istom prostoru organizirao nekolicinu izložbi, primjerice izložbe Marije Braut, Mije Vesovića, Stiva Cinika…

Izložba ostaje otvorena do 3.3. 2012.

Ana Šesto ( 7.6.1986.)  je fotografkinja i voditeljica Kulturnog kluba O’GRADA , apsolventica na   Fakultetu političkih znanosti  iza koje je šest  samostalnih  i dvadesetak  grupnih izložbi. Fotografijom se bavi od 2000. kada je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak  naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Dobivala je nagrade u raznim fotografskim časopisima, a od  nagrada izdvaja  1. nagradu Educentrinog natječaja „ Znanje u slici“ , 1. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Živjela fotografija“, 2. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Zagreb i Zagrepčani“, 2.  nagradu na Fotomaratonu, te pohvalu na festivalu Photodays 2011. 2007. sudjelovala je  na seminaru Fotosofia 2, Damira Hoyke. Službena je fotografkinja kazališta „ Mala Scena“, nakladničke kuće „ Semafora“ ,  „ Knjige u centru“ , fotograf časopisa „ Turizam info“, Dnevno hr. … Osim toga, radila je, i naravno, još uvijek radi promo fotografije za bandove, modele i dizajnere,  sportske utrke, predstave, koncerte, festivale…  Uz fotografiranje, radi  kao grafički dizajner za Semaforu i O’gradu.

Predgovor piše Marijan Grakalić

Fotografije Ane Šesto predstavljaju živi spomenar u kojem njene fotografije podjednako bilježe zatečene, ali i one nenadane trenutke uspomena koje postoje samo na čas kako bi onda zauvijek nestale iz svijeta ostajući zatočenim na fotografskom papiru. Trenutak uvjerljivosti tu nadilazi svaku strepnju, a stvarnost poprima dio osobnosti bez koje bi prolaznost ostala tek neka nestvarna i nedodirnuta zbilja. Osmijeh djevojke pod kapuljačom, mladić tamne puti s harmonikom ili sjene uhvaćene u trku polumraku sobe nisu sada više tek usputni slučaj, pojava koje sljedeće minute više neće biti, nego slika koja čuva i istodobno nadahnjuje uvjerljivošću i čistoćom pogleda. Upravo jasna razvidnost nastojanja da se svaka pojedinačna fotografija prikaže kao čin nepovratnog i posebnog, ali ne i nepotrebno nostalgičnog ili sentimentalnošću otežanog trenutka koji bi sve to sunovratio tek u jauk za nezadrživošću svijeta, koji po svojoj prirodi juri naprijed, osnovni je izraz umjetničkog karaktera fotografija Ane Šesto. Zato unatoč spomenarskoj dimenziji čovjeka i grada, svijeta i slike, lica i tijela, pokreta i sjene, njene fotografije najviše označuje vedrina koju ne opterećuje žal za prošlim. Ima pri tome iznenađujuće jednostavnosti, nadarenosti što usputno lice ovjereno u objektivu učini uspomenom, kao i trku djece ili sliku kućnih zvona motivom o kojem se razmišlja ili priča, sniva pred zoru s osjećajem pronađene bliskosti što sada podijeljena sa svima postaje i zajedničkom uspomenom. Noseći sa sobom fotografski aparat, umjetnica stvara vlastiti i naš svijet slažući slike u album jednog fantastičnog spomenara koji konkretan život pronalazi u svima nama. Njene nas fotografije dodiruju bez obzira na dovršenost svijeta i njegovo surovo protivljenje ljepoti. Fotografija ovdje postaje privilegija koja ne dozvoljava da pogled i srce ostanu nezapaženi, a izabirući iz tih sada zajedničkih uspomena onako kako na policama neke biblioteke odabiremo naslove knjiga, ne sputava nas pri tome završenost ovog i svakog drugog svijeta, nego iznenađuje jedinstvenost samog djela. Pogled tu prodire dalje, transcendirajući vlakna možebitnih nepoznanica, kako bi u onom unutarnjem kaosu pronašao čuvstvo koje pomoću fotografije uspomene postavlja u red, a umjetniku omogućuje da, unatoč inerciji koja bi sve željela rastvoriti u ništavilu, ostane u spomenu na trenutak i volju koja je iznad puke slutnje one ranjenosti zbilje što je gotovo entropijski nastoji odvući u zaborav. Upravo zato, vedra izravnost fotografija Ane Šesto predstavlja čvrstu opreku svim zakonima nestajanja.

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Događanja, Izložbe

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.