Nikon prvi u svijetu predstavio model 1 AW1, digitalni kompakt bez ogledala s izmjenjivim objektivima, otporan na vodu i udarce

Sep 19, 2013 Comments Off on Nikon prvi u svijetu predstavio model 1 AW1, digitalni kompakt bez ogledala s izmjenjivim objektivima, otporan na vodu i udarce by

Nikon je predstavio spomenuti fotić iz naslova. Za sve ljubitelje podvodne fotografije, koje je mučila nemogućnost izmjene objektiva, nezgrapnost u rukovanju zaštitnim kućištem i dodatna otpornost na ispadanje iz ruke na suhom, ovo je prava stvar. Moramo samo napomenuti kako objektive nije moguće mjenjati pod vodom.
No, pređimo na nešto konkretnije i ozbiljnije podatke. Radi se o već dobro poznatom modelu 1, sada izrađenom za podvodno snimanje, a temeljenom na inačici J3. Opremljen je 14MP senzorom, sposobnom snimiti do 15 fotografija u sekundi s kontinuiranim AFom, ili 60 snimaka s fiksnim fokusom. Dopušta zaranjanje  do 15 metara  pod vodom i podnosi šokove uslijed ispadanja do visine od 2 (slovima: dva) metra.
Uz navedeni fotoaparat predstavljena su dva objektiva, otporna na vodu, udarce i smrzavanje. Radi se o zoom objektivu 11-27.5mm f/3.5-5.6 i fiksnom 10mm f/2.8.

Nikon 1 AW1

Vodootporan (do 15 m)², otporan na udarce (pri padu s visine do 2 m)³, otporan na smrzavanje (do -10°C) i potpuno otporan na prašinu⁴, Nikon 1 AW1 neumorno radi bez obzira na to što Majka Priroda sprema. Ovaj sistemski fotoaparat koji izlazi na tržište zajedno s dva jednako atraktivna objektiva 1 NIKKOR AW otporna na vodu, udarce i smrzavanje bilježi najbolje prizore u bilo kojem okruženju, a izgledom će se uklopiti i na nekom elegantnom događanju u gradu. Dovoljno malen za jednostavno prenošenje, dovoljno brz da bude spreman za akciju u tren oka te tako atraktivan da će se svi okretati za njim, on omogućuje osobi sa stilom da snima fotografije i videozapise visoke kvalitete doslovno bilo gdje.

Izvanredno brz i precizan napredan hibridni sustav AF-a (automatsko fokusiranje) serije Nikon 1 jamči da će svaka slika biti savršena te da će svaki videozapis izgledati besprijekorno i prirodno. CMOS senzor CX formata od 14,2 megapiksela nudi ISO raspon do 6400 za postizanje prekrasnih detalja pri slabom svjetlu. A kada se stvari uistinu zahuktaju, Nikon 1 AW1 omogućuje bezbrižno snimanje u najboljem izdanju: s konstrukcijom osmišljenom za avanturu i brzinama kontinuiranog snimanja do 60 fps te 15 fps s automatskim fokusiranjem⁵ omogućuje bilježenje svakog djelića zbivanja bez brige oko toga hoće li se fotoaparat zaprašiti, smočiti ili vam ispasti iz ruku.

Fotoaparat Nikon 1 AW1 i objektivi 1 NIKKOR AW kao neodoljiva kombinacija robusne funkcionalnosti, klasičnog minimalističkog dizajna te nevjerojatno brzih performansi jamče korisnicima da se ne moraju odreći kvalitete fotografija ili videozapisa, baš kao ni stila, samo zato što vole avanturu.

Jordi Brinkman, voditelj proizvoda za kompaktne sistemske fotoaparate Nikon 1 u tvrtki Nikon Europe izjavio je: „Oduševljeni smo mogućnostima koje nudi novi AW sustav jer su tako jedinstvene prednosti serije Nikon 1 dostupne bilo gdje. Njegova konstrukcija otporna na vodu, udarce i smrzavanje te dobar izgled znači da možete s pouzdanjem snimati fotografije i videozapise visoke kvalitete u toliko različitih okruženja. Možete mijenjati objektive za različitu perspektivu i imati zbivanja pod kontrolom dok ste pod vodom, u planinama ili uživate u izlasku. To je savršen sustav za osobe koje očekuju da oprema dobro radi bez obzira na okolnosti.”

Stvoren za fotografiranje avantura i privlačnog izgleda

Novi Nikon 1 AW1 nudi izvanrednu priliku da se zadovolji potreba za najboljim u životu bez brige oko vremenskih uvjeta ili povremenih nezgoda. Konstrukcija otporna na vodu, udarce, smrzavanje i prašinu štiti ovaj fotoaparat i čini ga spremnim za svaku avanturu u velikom stilu, bez obzira je li riječ o danu provedenom na jedrenju ili večernjem izlasku u grad, o skijaškim padinama, vikendu u Milanu ili safari odmoru života. Sklopiva bljeskalica vodootporna je do iste dubine kao fotoaparat, pa možete snimati slike podvodnih okruženja u prirodnim bojama. Čvrsta prednja ploča od nehrđajućeg čelika daje dašak otmjenosti čistim i minimalističkim linijama kućišta fotoaparata koje je dostupno u crnoj, bijeloj i srebrnoj boji.

Novi objektivi 1 NIKKOR AW

Namjenski objektiv sa zumom 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 i širokokutni objektiv 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8, koji izlaze na tržište zajedno s fotoaparatom, jednako su atraktivni i robusni kao i on. Ti objektivi koji su otporni na vodu, udarce i smrzavanje jamče vam svestranost, preciznost i stil bez obzira kamo pošli. Oni omogućuju snimanje sjajnih fotografija i videozapisa doslovno bilo gdje, na kopnu ili pod vodom.

Potpuna zaštita

Ugrađena izdržljivost u koju se možete pouzdati u svakom okruženju − možda je ne vidite, ali tu je.

Gumene brtve na ključnim mjestima na fotoaparatu− kao i O-prsten za postolje objektiva −jamče da voda neće ući u unutrašnjost fotoaparata. Dvostruko zaključavanje poklopaca odjeljaka za bateriju i USB/HDMI smanjuje mogućnost slučajnog otvaranja. Protuklizna drška jamči čvrsto držanje, čak i u zahtjevnim uvjetima, primjerice pri surfanju, jakom vjetru ili jednostavno pri snimanju s mokrim rukama.

Nevjerojatna brzina, vrhunska kvaliteta slike

Akcija ne čeka, a uz Nikon 1 AW1 ne morate ni vi. Nikonov mehanizam za dvostruku obradu slika EXPEED 3A omogućuje kontinuirano snimanje pri brzini od 15 fps s automatskim fokusiranjem te do 60 fps s fiksnim AF-om, što znači da možete snimiti slike visoke kvalitete čak i super dinamičnih prizora.⁵ Napredan hibridni sustav AF-a opremljen je brzim AF-om s otkrivanjem faze za brzo kretanje te AF-om s otkrivanjem kontrasta za bilježenje suptilnih pojedinosti. CMOS senzor CX formata nudi razlučivost od 14,2 megapiksela te ISO raspon do 6400 za postizanje prekrasnih detalja pri slabom svjetlu, čak i pri snimanju brzinom do 60 fps.

Funkcije prepoznavanja okruženja

Ugrađene funkcije prepoznavanja okruženja omogućuju praćenje avantura i jednostavno snimanje u zahtjevnim uvjetima. Podrška za GPS i GLONAS omogućuje spremanje točnih informacija o lokaciji u podatke o slici (EXIF). Dvofunkcijski visinomjer/dubinomjer prati visinu ili dubinu ispod vode, a podaci se snimaju u koracima od 1 m⁶; elektronički kompas potvrđuje smjer i može bilježiti smjer u kojem je okrenut fotoaparat pri snimanju snimke.⁷ Da bi fotoaparat ostao u ravnini te da bi se izbjegla nakrivljenja, virtualni prikaz ravnine horizonta potvrđuje položaj fotoaparata.

Jednostavno snimanje na otvorenom

Regulacija akcije daje cijelu novu dimenziju jednostavnosti snimanja i omogućuje jednostavno rukovanje fotoaparatom – čak i ako nosite rukavice. Jednostavno pritisnite gumb za regulaciju akcije, zatim nagnite fotoaparat ulijevo ili udesno da biste promijenili način snimanja, podesite postavke, pregledajte fotografije i videozapise te omogućite ili onemogućite način prikaza na otvorenom. Ako je omogućen, izbornici fotoaparata postaju jasniji i čitljiviji. To je veliki plus pri snimanju po jarkom sunčevom svjetlu ili u mutnom podvodnom okruženju.

Čarolija snimanja videozapisa

Nikon 1 AW1 omogućuje snimanje videozapisa pune HD razlučivosti od 1080p ispod vode, na temperaturama ispod nule te usred akcije. Sustav AF-a s otkrivanjem faze te besprijekorni i tihi prijelazi automatskog fokusiranja daju snimku prirodan izgled i sjajno zvuče. Snimajte u načinu videozapisa i dok snimate videozapis, možete snimiti i fotografiju pune razlučivosti. Odaberite napredni način videozapisa i možete promijeniti postavke ručne ekspozicije da biste podesili brzinu okidača i otvor blende ili možete snimati s manjom veličinom kadra te postići dramatične efekte u iznimno usporenom načinu snimanja.

Inovacije serije Nikon 1

Značajka snimanja najboljih trenutaka nudi dva nevjerojatna rješenja koja znače kraj lošem tempiranju i propuštenim prilikama: spori prikaz snima do 20 kontinuiranih snimaka i istodobno ih prikazuje usporeno na LCD zaslonu kako biste mogli odabrati točan trenutak koji želite zadržati za pamćenje. Način pametnog odabira fotografije snima do 20 slika visoke razlučivosti i preporučuje pet najboljih. Nikonova jedinstvena funkcija snimke u pokretu omogućuje da se prikaže više od trenutka. Samo je jedan klik dovoljan za snimanje “žive slike” jednostavne za dijeljenje koja bilježi trenutak u vremenu kao kratki i spori videozapis koji završava sa samom fotografijom.

Kreativna sloboda

Pretvorite obično u neobično ili jednostavno poboljšajte fotografije u fotoaparatu. Kreativni način omogućuje vam da primijenite filtre i efekte na fotografije prije snimanja ili pristupite načinima snimanja PSAM za potpunu kontrolu. Mogućnosti uključuju podvodne postavke koje omogućuju prikaz boja ispod površine oceana, jezera ili bazena u svoj njihovoj ljepoti. Upravljanje slikama uživo nevjerojatno je instinktivan način za prilagodbu postavki za zamrzavanje pokreta, podešavanje osvjetljenja ili zamućenje pozadine. Jednostavno podesite kontrolne trake koje se prikazuju pored vaše slike dok ne izgleda onako kako želite.

Objektivi 1 NIKKOR

Osim novih objektiva 1 NIKKOR AW, s fotoaparatom Nikon 1 AW1 kompatibilna je i cijela serija običnih objektiva 1 NIKKOR. Svi objektivi 1 NIKKOR nude optiku visokih performansi kakva se očekuje od Nikona i svi su optimizirani za snimanje videozapisa. Njihova kompaktna veličina i mala masa pridonose praktičnoj prenosivosti sustava Nikon 1 bez utjecaja na kvalitetu slike. A za još više mogućnosti objektiv NIKKOR možete upotrebljavati zajedno s prilagodnikom postolja FT1.⁸

Odmah podijelite avanture

Nemojte čekati da podijelite svoje avanture! Nikonov mali bežični mobilni prilagodnik WU-1b omogućuje brzo i jednostavno slanje slika visoke kvalitete izravno s fotoaparata na pametni telefon ili tablet⁹ radi jednostavnog dijeljenja ili pregleda slika na većem zaslonu. Možete upotrijebiti i prilagodnik za daljinsko upravljanje fotoaparatom putem svog uređaja.

Dodatna oprema otporna na vodu

Zaštitite Nikon 1 AW1 i držite ga nadohvat ruke pomoću vodootpornog remena fotoaparata AN-N3000 ili remena za nošenje oko ruke AH-N6000. Nosite kućište fotoaparata i jedan od svojih objektiva 1 NIKKOR AW u vodootpornoj mekanoj torbici CF-N7000. Neka vam fotoaparat leži čvrsto i ugodno u ruci čak i kada snimate u ekstremnim okruženjima uz dršku GR-N6000. Pomoću silikonske torbice CF-N6000 zaštitite rubove fotoaparata od ogrebotina. Tako će uvijek izgledati kao nov.

Podvodne avanture uz NIKON

Kao prvi sustav fotoaparata na svijetu otporan na vodu, udarce i smrzavanje, snažni i neodoljivi Nikon 1 AW1 predstavlja najnovijeg člana Nikonove serije vodootpornih proizvoda. WP-N2 je kompaktno kućište za ronjenje za fotoaparate serije Nikon 1, a omogućuje vam snimanje podvodnih čudesa na dubini do čak 40 m.¹⁰ COOLPIX S31 zabavan je obiteljski fotoaparat opremljen nizom značajki jednostavnih za korištenje. COOLPIX AW110 izdržljiv je kompaktni digitalni fotoaparat osmišljen za snimanje i dijeljenje ekstremnih avantura.

Uključena dodatna oprema/softver

– Litij-ionska baterija EN-EL20 koja se može puniti
– Punjač baterije MH-27
– USB kabel
– Remen za korištenje na kopnu
– Poklopac kućišta BF-N2000
– Štitnik O-prstena PA-N1000
– Silikonsko mazivo WP-G1000
– Softver ViewNX 2
– Softver Short Movie Creator

 

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Fotoaparati, Objektivi

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.