NIKON OTKRIVA NOVI DRAGULJ U SVOJOJ NIKKOR KRUNI: AF-S NIKKOR 58MM F/1.4G

Oct 17, 2013 Comments Off on NIKON OTKRIVA NOVI DRAGULJ U SVOJOJ NIKKOR KRUNI: AF-S NIKKOR 58MM F/1.4G by

Nikon danas predstavlja vrhunski objektiv FX formata, novi AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, koji pomiče granice kvalitete slika.

Pedantno izrađen za vrhunsku izvedbu snimanja, ovaj brzi, novi, vrhunski objektiv zaista pripada višem razredu.

Dizajn odaje počast Nikonovom legendarnom objektivu Noct-NIKKOR, dok posve nova optička konstrukcija omogućuje zadivljujuću oštrinu, kontrast i razlučivost. Uz izvanredne značajke razlučivosti, izniman efekt zamućenja i nenadmašnu izvedbu pri snimanju sa širokim otvorom blende, ovo je jedinstven objektiv za one koji tragaju za svetim gralom fotografije pri slabom osvjetljenju ili za one koji žele objektiv s jedinstvenim značajkama.

Zurab Kiknadze, voditelj proizvoda za objektive, dodatnu opremu & i softver u tvrtki Nikon Europe, tvrdi: “inovacije na polju optičkog dizajna uznapredovale su, a Nikonov stalni napredak u optičkoj i mehaničkoj izvedbi objektiva NIKKOR osigurava da oni snime i prikažu svijet oko nas u iznimnoj kvaliteti. No čak i uz taj napredak, objektiv poput AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G ne pojavljuje se često. Njegove kvalitete i obilježja premašuju standardne konvencije mjerenja. Ovaj objektiv ima svoj značaj, a on najbolje dolazi do izražaja pri prikazivanju konačne slike. Tek nekoliko objektiva ostalo je upamćeno kao “klasici”, a ovaj će zasigurno biti jedan od njih.”

Moderna legenda

AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G spaja prednosti slavnog Nikonova objektiva Noct-NIKKOR i današnje fotografije visoke razlučivosti. Zahvaljujući zajedničkim naporima u razvoju objektiva, Nikonovi dizajneri bili su u mogućnosti značajno povećati oštrinu, kontrast i razlučivost, istodobno u velikoj mjeri smanjujući bliještanje noćne rasvjete i omogućujući iznimno lagani efekt zamućenja. Rezultat je jedinstveni objektiv koji nudi izvanredno estetsko upravljanje, omogućujući fotografima da istraže široki spektar mogućnosti kreativnog izraza i stvore slike koje odskaču od ostalih.

Crtanje svjetlom

Dizajnirane da udovolje zahtjevima oštroumnih fotografa, iznimne značajke razlučivosti objektiva AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G omogućuju vjernu reprodukciju svakog djelića prizora u izvanredno visokoj razlučivosti. Objekti su oštro prikazani pri snimanju s najširim otvorom blende od f/1,4, a slike s velikim kontrastom čak i udaljenih objekata ili slabo osvijetljeni prizori mogu se snimiti, a da se pritom ne mora smanjivati otvor blende. Bliještanje noćne rasvjete učinkovito se smanjuje kroz cijeli kadar, a rezultat toga je da se točkasti izvori svjetlosti, poput gradske rasvjete, reproduciraju kao fine zaobljene točkice, čak i pri rubovima slike, ocrtavajući noćni pejzaž kojem nema premca. Unatoč tome što se radi o objektivu velikog otvora blende, učinkovito se upravlja perifernim smanjenjem količine svjetlosti te se tako zadržava svjetlina cijelog kadra pri snimanju s maksimalnim otvorom blende, čak i kad je fokusiranje postavljeno na beskonačnost.

Izniman efekt zamućenja

Zahvaljujući jedinstvenom optičkom dizajnu, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G nudi slike iznimnog efekta zamućenja i većeg osjećaja dubine. Jačina zamućenja slike besprijekorno se širi kako raste udaljenost od oštro fokusiranih točaka pa se efekt zamućenja prikazuje bez oštrih rubova. Usto, fina gradacija efekta zamućenja od fokusne točke do pozadine daje nevjerojatan osjećaj prirodne dubine. Mjerenjem stupnja razlučivosti i efekta zamućenja između pojedinih planova slike (prednjeg plana, plana fokusiranja i pozadine), Nikonovi dizajneri postigli su savršeni sklad razlučivosti i aberacija objektiva, što je rezultiralo “trodimenzionalnim” izgledom koji se ne može mjeriti MTF krivuljama. Prednosti se protežu i na videozapise: pri fokusiranju, efekt zamućenja besprijekorno se širi, dajući jedinstvenu prednost pri snimanju atmosferskih prizora.

Slavna kvaliteta NIKKOR

Nikonov premaz od nano-kristala omogućuje iznimno visoke efekte protiv odsjaja u vidljivom spektru svjetlosti, učinkovito smanjujući pojavu dvostruke slike i bliještanje te povećavajući jasnoću i kontrast slika. Tehnika učvršćivanja objektiva koji se sastoji od tri elementa osigurava optičku jasnoću i smanjenje odsjaja, a prednji element objektiva smješten je duboko u kućištu objektiva te skrbi o tome da se pojava bliještanja i dvostruke slike učinkovito smanjuje, čak i u situacijama s pozadinskim osvjetljenjem. Automatsko fokusiranje besprijekorno je, tiho i brzo, zahvaljujući Nikonovu motoru Silent Wave Motor (SWM), a građa je čvrsta.

Objektiv ima odgovarajući štitnik objektiva i meku torbicu za objektiv.

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Objektivi

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.