OSLOBODITE SVOJU KREATIVNOST: PREDSTAVLJAMO D5300, NIKONOV NOVI D-SLR FOTOAPARAT DX FORMATA S UGRAĐENIM FUNKCIJAMA WI-FI I GPS

Oct 17, 2013 Comments Off on OSLOBODITE SVOJU KREATIVNOST: PREDSTAVLJAMO D5300, NIKONOV NOVI D-SLR FOTOAPARAT DX FORMATA S UGRAĐENIM FUNKCIJAMA WI-FI I GPS by

Nikon danas predstavlja D5300, prvi D-SLR fotoaparat DX formata s ugrađenim značajkama Wi-Fi i GPS.

Fotoaparat D5300 napredan je komercijalni D-SLR optimiziran za kreativnost i pojednostavljen za fleksibilnu upotrebu te dizajniran za stvaranje spektakularnih fotografija i videozapisa. Kao prvi Nikonov D-SLR koji se može pohvaliti ugrađenom funkcijom Wi-Fi, kreativnim istraživačima nudi izvanrednu priliku da snime i podijele čaroliju svog svijeta u najsitnijim detaljima. Inovativni CMOS senzor DX formata s 24,2 megapiksela posebno je dizajniran na fotoaparatu i nema optički niskopropusni filtar (OLPF), pa su čak i najfiniji detalji i teksture snimljeni zadivljujućom oštrinom. Pomoću ugrađene funkcije Wi-Fi kojom se fotoaparat izravno povezuje s pametnim uređajem ili tabletom, fotografije su odmah spremne za dijeljenje, a funkcija GPS dodaje geooznake slikama s putovanja u samom fotoaparatu. Ovim fotoaparatom koji budi nadahnuće možete ostvariti svoje ideje nevjerojatnom jasnoćom, a svatko tko bude snimao njime osjetit će se ponukan da istraži uzbudljive nove perspektive. Dijeljenje fotografija više nikada neće biti isto.

Marina Gurevich, voditeljica proizvoda, Consumer D-SLR, Nikon Europe, kaže: “D5300 je sjajan fotoaparat za kreativne i društvene ljude koji putem visokokvalitetnih slika žele s vama podijeliti svoje viđenje svijeta”. Uz ugrađene funkcije Wi-Fi i GPS te zadivljujući komplet značajki koji uključuje osjetljivost na svjetlost do ISO 12.800 i novi, snažan Nikonov alat za obradu slike EXPEED 4, ovaj fotoaparat podiže standard za slike koje možete dijeliti s drugima. Usto, zahvaljujući velikom zaslonu s promjenjivim kutom i visokom razlučivošću uživat ćete u njegovu korištenju.”

Ugrađena funkcija Wi-Fi

D5300 prvi je Nikonov D-SLR opremljen ugrađenom funkcijom Wi-Fi te podiže dijeljenje fotografija na sasvim novu razinu. Fotografije se mogu slati izravno s fotoaparata na bilo koji pametni uređaj¹ sa sustavom iOS™ ili Android™ i spremne su za jednostavan prijenos na stranice društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama ili Twittera. Impresivnom kvalitetom slika privući ćete pozornost, a zadivljujuće fotografije koje dijelite očarat će ljude i uvesti ih u vaš svijet. Funkcija Wi-Fi nevjerojatno je korisna pri snimanju fotografija i omogućuje daljinsko upravljanje fotoaparatom pomoću priključenog pametnog uređaja; osim toga, na zaslonu pametnog uređaja možete pregledati scenu koju snimate. Kombinirate li ove značajke s monitorom s promjenjivim kutom na fotoaparatu, uvidjet ćete da su mogućnosti za nevjerojatne autoportrete beskonačne!

Ugrađena funkcija GPS

Kad se radi o dijeljenju uzbudljivih slika, funkcija GPS, ugrađena u fotoaparat D5300, savršeno se spaja s funkcijom Wi-Fi u fotoaparatu. Funkcija GPS jednostavan je način dodavanja geooznaka slikama bez upotrebe bilo kakvih vanjskih prilagodnika, a slike s putovanja spremne su za dijeljenje unošenjem podataka o lokaciji, poput geografske širine, geografske dužine i nadmorske visine u podatke o slici (EXIF). Vaše slike s putovanja prikazuju se u mnogo više detalja, a s obzirom da zapisivač funkcije GPS radi kad je fotoaparat isključen, možete pratiti svoju rutu čak i kad ne snimate fotografije². Nikonov softver ViewNX 2 može vam pomoći pri stvaranju zadivljujućih zemljopisnih karata putovanja, a svoje karte možete demonstrirati putem aplikacije NIKON IMAGE SPACE ili putem bilo koje druge društvene mreže ili web-mjesta za dijeljenje fotografija koje podržava GPS, kao što je Flickr.

Vrhunska kvaliteta slike

Najvažniji element fotoaparata D5300 predstavlja CMOS senzor DX formata s 24,2 megapiksela koji omogućuje snimanje vjernih slika koje vrve detaljima. Ovaj inovativni senzor izrađen je bez optičkog niskopropusnog filtra (OLPF) te maksimalno iskorištava svaki megapiksel za još vjerniji prikaz prizora iz objektiva. Teksture finih detalja, poput kose ili perja snimljene su savršeno, a slike snimljene objektivom NIKKOR zrače bistrinom.

Pri snimanju u uvjetima slabog osvjetljenja visoka ISO osjetljivost (do 12.800, proširivo na ekvivalent od 25.600) u kombinaciji s naprednim, novim Nikonovim alatom za obradu slika EXPEED 4 omogućuje snimanje još oštrijih fotografija i videozapisa nego prije. Nevjerojatno precizan mjerni senzor RGB s 2016 piksela šalje podatke sustavu prepoznavanja scena, omogućujući tako optimalnu automatsku ekspoziciju, AF i automatsko izjednačenje bijelog za najbolju moguću kvalitetu slike. Brzi pokreti ili izrazi mogu se snimiti u pravom trenutku zahvaljujući kontinuiranoj brzini snimanja koja se penje do 5 kadrova u sekundi, a fokusiranje je savršeno zahvaljujući inteligentnom sustavu AF s 39 točaka, koji se može pohvaliti s devet kombiniranih senzora u središtu koji omogućuju zadivljujuću preciznost.

Nova perspektiva

Svestrani fotoaparat D5300 izrađen je da potakne fotografe da pronađu svoj izraz u fotografiji te ima svu potrebnu opremu koja pomaže pri stvaranju zanimljivih i nadahnjujućih slika. Velik 8,1 cm (3,2-inčni) LCD monitor sa širokim kutom prikaza i visokom razlučivošću od 1037 tisuća točaka daje potpunu slobodu za hvatanje jedinstvenih snimaka, uključujući izvrsne autoportrete, iz svakog kuta. Jednostavno preokrenite, nagnite ili zakrenite monitor da biste istražili nove perspektive i učinili svoje fotografije zanimljivijima, a svoje videozapise uzbudljivijima.

Želite li još više mogućnosti, na raspolaganju vam stoji izbor tehnika alata u fotoaparatu koje su stručnjaci razvijali godinama. Uživajte u optimalnim rezultatima u scenama s velikim kontrastom uz način HDR (High Dynamic Range) ili brzo uhvatite savršene snimke u raznim situacijama koristeći jedan od 16 scenskih načina. Želite li istražiti različite ideje, oslobodite svoju kreativnost uz niz posebnih efekata fotoaparata za fotografije i videozapise: pobudite posebnu atmosferu izdvajanjem određenih boja ili stvorite retro scenu uz efekt fotoaparata-igračke.

Nadahnjujući videozapisi pune HD razlučivosti

Za one koji žele prenijeti svoju kreativnu viziju na videozapis, primjerena je funkcija D-Movie fotoaparata D5300 putem koje s lakoćom snimate detaljne videozapise pune HD razlučivosti brzinom kadra do 50p/60p. Fotoaparat nudi vrhunsku izvedbu i izoštreno fokusiranje koje je ključno pri snimanju videozapisa HD razlučivosti te započinje snimati jednostavnim pritiskom na poseban gumb za snimanje videozapisa. Kontinuiranim automatskim fokusiranjem s prikazom uživo zadržava se izoštrenost objekta, čak i pri brzim dinamičnim zbivanjima, a vi se možete opustiti i prepustiti fotoaparatu praćenje vašeg objekta uz AF s praćenjem objekta ili AF s prioritetom lica. Zahvaljujući ugrađenom stereomikrofonu fotoaparata i kompatibilnosti s Nikonovim vanjskim stereomikrofonom ME-1 jednostavno je uhvatiti snimak s oštrim i jasnim zvukom. A ako želite podijeliti svoj najnoviji uradak, HDMI izlaz omogućuje vam da svoj fotoaparat priključite izravno na HDTV zaslon, tako da možete uživati u videozapisima i fotografijama vrhunske visoke razlučivosti.

Pametan dizajn

Fotoaparat D5300 je uz kućište koje je manje i lakše od njegova prethodnika (fotoaparata D5200) i LCD monitor s promjenjivim kutom, nevjerojatno ugodan za upotrebu. Dostupan u crnoj, crvenoj ili sivoj boji, nevjerojatno lagane konstrukcije (kućište bez baterije i memorijske kartice teži svega 480 g), ovaj fotoaparat prikladan je za putovanja, a stabilna drška omogućuje vam čvrsto držanje fotoaparata. Veliki LCD monitor visoke razlučivosti omogućuje vam da vidite svaki detalj vaših fotografija i videozapisa, a možete i podesiti svjetlinu monitora za bistriju sliku na zaslonu za snimanja na jakom svjetlu ili pri tamnim scenama. Novodizajnirano pentazrcalo omogućuje povećanje slike u tražilu za 0,82x, što vam još više olakšava precizno postavljanje kompozicije snimaka. Nikonova vrhunska ergonomija, pregledni izbornici i gumbi za aktiviranje često upotrebljavanih funkcija jednim dodirom, kao što su D-Movie i prikaz uživo, omogućuju brzo i intuitivno rukovanje fotoaparatom pa se možete usredotočiti na svoje ideje.

Kompatibilnost objektiva NIKKOR, bljeskalice Speedlight i sustava

Jedna od najvećih prednosti fotoaparata D5300 njegova je kompatibilnost sa širokim rasponom Nikonovih objektiva NIKKOR i naprednom dodatnom opremom za sustav. Objedinite li fotoaparat D5300 i ova svestrana pomagala, vašim kreativnim mogućnostima neće biti kraja. Objektivi NIKKOR poznati su diljem svijeta zbog svoje optičke izvedbe, a fotoaparat D5300 kompatibilan je s cijelim rasponom objektiva DX formata. Postoji objektiv prilagođen svakoj situaciji, a raspon uključuje kompaktne zumove koji su savršeni za svakodnevno korištenje ili putovanje, brze vrhunske objektive kojima se dobiva prekrasan efekt zamućenja (zamućenje pozadine), kao i širokokutne i mikroobjektive. Koji god objektiv odabrali, njihova preciznost i fleksibilnost omogućit će vam da maksimalno iskoristite razlučivost fotoaparata od 24,2 megapiksela, snimite fotografije živih boja i upadljivog kontrasta ili pak eksperimentirate s kinematografskim efektima pri snimanju videozapisa. Osim objektiva, i Nikonove bljeskalice Speedlight, kao što su SB-400 i SB-700, omogućuju kreativno poigravanje svjetlošću, a uz dodatne uređaje za bežično daljinsko upravljanje, primjerice WR-R10 i WR-T10, možete upravljati ključnim funkcijama fotoaparata na daljinu, čak i ako postoje prepreke između vas i fotoaparata.

Kratak pregled ključnih značajki

– Ugrađene funkcije Wi-Fi i GPS
– Senzor DX formata s 24,2 megapiksela, bez optičkog niskopropusnog filtra (OLPF)
– Vrhunska izvedba pri slabom osvjetljenju uz ISO 100 – 12.800 (proširivo na ekvivalent od ISO 25.600)
– Brz i snažan alat za obradu slika EXPEED 4
– Sustav AF s 39 točaka, s devet kombiniranih senzora u središtu
– Mjerni RGB senzor s 2016 piksela uz Nikonov sustav prepoznavanja scena
– Kontinuirano snimanje brzinom od 5 fps
– Veliki monitor s promjenjivim kutom: 8,1 cm (3,2-inčni) LCD monitor sa širokim kutom prikaza i visokom razlučivošću od 1037 tisuća točaka
– Videozapis pune HD razlučivosti uz 1080/50/60p
– HDMI izlaz podržan
– Ugrađeni stereomikrofon i kompatibilnost s Nikonovim stereomikrofonom ME-1
– HDR i aktivna postavka D-Lighting
– Posebni efekti za fotografije i videozapise
– 16 scenskih programa
– Tražilo s pojačanim povećanjem (približno 0,82 puta) pomoću novodizajniranog pentazrcala
– Maleno, lagano kućište: približno 125 × 98,0 × 76,0 mm. Teži svega 480 g (bez baterije i memorijske kartice)
– Stabilna drška za sigurno rukovanje
– Poboljšano grafičko korisničko sučelje za preglednije izbornike
– Izbor između tri boje kućišta: crne, crvene i sive
– Proširivi sustav: kompatibilan s cijelim rasponom objektiva NIKKOR DX formata i određenim Nikonovim bljeskalicama Speedlight
– Kompatibilan s bežičnim daljinskim upravljačima WR-R10/WR-T10

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Fotoaparati

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.