Hrvatska fotografija okom Petera Knappa u Puli

Nov 05, 2013 Comments Off on Hrvatska fotografija okom Petera Knappa u Puli by

Najavljujemo otvorenja izložbe

Hrvatska fotografija okom Petera Knappa
u muzejsko-galerijskom prostoru
Sveta srca, De Villeov uspon 8, Pula
u petak, 08.11.2013., s početkom u 18 sati
(organizatori Arheološki muzej Istre, Pula u suradnji s MUO08.11.2013. – 10.01.2014.)
podsjećamo na prvotni postav i dosadašnji uspjeh izložbe (Pariz, Zagreb i Rijeka),
odnosno predgovor koji je u katalogu izložbe objavio Miroslav Gašparović, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt.
„Izložba Hrvatska fotografija okom Petera Knappa održana u pariškom Cité International Des Artes od 10. 10. do 27. 11. 2012. jedna je u nizu kulturnih manifestacija u sklopu velikog i kompleksnog projekta kojim je pod zajedničkim nazivom Croatie, la voici u organizaciji Ministarstva kulture RH i Institut Français, a pod vodstvom izbornica Isabelle Delage i Seadete Midžić u jesen 2012. godine Hrvatska predstavila svoju kulturu i umjetnost Parizu, Francuskoj i svijetu.
Već sam naziv ove izložbe upućuje na pristup i koncept koji se razlikuje od uobičajenog kronološko-objektivističkog nizanja povijesnih činjenica i osobnosti, ističući individualni rakurs jedne osobe – svjetski poznatog fotografa i urednika Petera Knappa – koji je zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s Ivanom Piceljom i čestim boravcima u Hrvatskoj tijekom proteklih desetljeća imao priliku dobro upoznati hrvatsku umjetničku i osobito fotografsku scenu. Rezultat tog individualnog pristupa osobe koja nije vođena težnjom ka kritičarskoj ili povijesno umjetničkoj objektivizaciji, već prvenstveno vlastitim umjetničkim senzibilitetom, odabir je fotografskih autorskih osobnosti koji je na prvi pogled mnoge zbunio jer su izostavljeni mnogi autori koji inače imaju neizostavno mjesto u svim pregledima hrvatske fotografije.
Koliko god je ovaj odabir određen snažnom umjetničkom osobnosti i okom velikog fotografa Petera Knappa, nije mogao biti izostavljen jedan od utemeljitelja hrvatske moderne fotografije Tošo Dabac pa ni nedavno, zahvaljujući upravo kustosici i ove izložbe Mariji Tonković, iz zaborava vraćen Đuro Janeković. Također su predstavljeni Milan Pavić, Slavka Pavić i Mladen Tudor – fotografi koji su odredili kretanja u području umjetničke fotografije u Hrvatskoj u drugoj polovini dvadesetog stoljeća. Suvremenu fotografsku scenu u odabiru Petera Knappa zastupaju autori vrlo snažnih i specifičnih osobnosti – Ivan Faktor, Marko Ercegović, Boris Cvjetanović i Jelena Blagović, koji na vrlo dojmljiv način prezentiraju raznovrsnost i bogatstvo zbivanja u fotografiji danas.
S obzirom na iznimno dobar odaziv zahtjevne i rafinirane pariške publike koja je prepoznala vrsnoću prezentacije hrvatske fotografije i novu mogućnost sagledavanja njenih dosega u širem kontekstu, uz dužnost, osobito nam je zadovoljstvo predstaviti ovu značajnu fotografsku izložbu hrvatskoj publici“.
Miroslav Gašparović
ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt“

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Izložbe

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.