MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE „MOTOCIKLOM DO ZANZIBARA“

Dec 16, 2013 Comments Off on MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE „MOTOCIKLOM DO ZANZIBARA“ by

Pozivamo Vas na multimedijalno predavanje MOTOCIKLOM DO ZANZIBARA, naših dvoje poznatih putnika i putopisaca – Maje Tanasovski i Davora Rostuhara koje će se održati u Kinu Europa, Varšavska 3, u četvrtak 19.12.2013 u 21 sat (upad 20 kn).

Maja Tanasovski i Davor Rostuhar u posljednjih nekoliko godina posvetili su se proučavanju Afričkog kontinenta. Davor Rostuhar (31) je slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu, Meridijanima i drugim medijima, te je dosad objavio četiri uspješne knjige. Jedan je od najčitanijih hrvatskih putopisaca, a glavni urednik National Geographica za njega kaže da je „najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima“. Maja Tanasovski (27) je magistrirala studij političkih znanosti sa radom na temu afričke geopolitike, te se problemom Afrike planira baviti i na doktorskom studiju. Također studira i sinologiju (kineski jezik i kulturu) te je posebno zanima sve veći utjecaj  Kine u Africi.

Zajedno su prošli put od 10 000 kilometara od Zagreba do Zanzibara u četiri mjeseca od studenog 2012 do ožujka 2013. Putem su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja.  Evo nekoliko trenutaka s putovanja:

– U Egiptu su proputovali malo poznatim „Putem oaza“ kroz Bijelu pustinju – jedan od najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare
– U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drugačijeg stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje.
– U Khartoumu, glavnom gradu Sudana – jedne od najrepresivnijih i najneslobodnijih država svijeta, gdje je humanitarni rad ili zabranjen ili strogo kontroliran od države, potajice su se pridružili udruzi koja pomaže djeci s ulice koja su ostala siročad nakon što su im roditelji poginuli u ratu koji bijesni na granici sa Južnim Sudanom i na zapadu zemlje – u Darfuru.
– Na sjeveru Etiopije, posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Te su crkve Lalibele posjetili za vrijeme najvećeg godišnjeg festivala – Timkata.
– U Etiopiji su izveli ekspediciju do nevjerojatnih plemena doline rijeke Omo koja žive tradicionalnim polu-nomadskim, pastoralnim životom u divljini, a poznati su po ukrašavanju velikim tanjurima u donjim usnicama. Proučili su neobične običaje inicijacije, preskakanje preko bikova, dobrovoljno bičevanje žena, i žrtvovanje „proklete“ djece „mingija“. Surađivali su s udrugom Omo child koja spašava „mingije“ od smrti i radi na zaustavljanju tog brutalnog običaja, te su ih podržali donacijom AfrikeAktive.
– Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale – jednu od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.
– U Tanzaniji su popeli Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike
– A nakon svega, pošteno su se odmorili na tropskim plažama Zanzibara.
– i još mnogo, mnogo toga…

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Događanja

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.