Nikon predstavio D4s

Feb 25, 2014 Comments Off on Nikon predstavio D4s by

Nikon je danas predstavio D4S, svoj novi vodeći fotoaparat FX formata s 16,2 megapiksela pomoću kojeg profesionalni fotografi mogu ostvariti najbolje rezultate.

Vrhunski uređaj za snimanje i obradu slika sada je još bolji: kao nasljednik proslavljenog Nikonova fotoaparata D4, fotoaparat D4S omogućuje snimanje izvanrednih slika izvanrednom brzinom. Prošireni raspon ISO vrijednosti i sustav za obradu slika EXPEED 4 predstavljaju korak dalje za fotografiranje u uvjetima slabog svjetla i pretvaraju D4S u majstora za fotografiranje u tami, kao i na svjetlu. Poboljšane performanse AF-a omogućuju bolje hvatanje i praćenje brzinom od 11 fps, kao i daleko precizniju regulaciju područja AF-a zahvaljujući novom načinu AF-a s grupnim područjem. Nikonov format datoteka RAW veličine S omogućuje brži prijenos slika na mreže, a priključak Gigabit 100/1000TX Ethernet iznimno brzo povezivanje.

Dirk Jasper, voditelj odjela za profesionalne proizvode u tvrtki Nikon Europe, kaže:
“Fotoaparat D4S kao nadogradnja izvanredno uspješnog fotoaparata D4 predstavlja novu razinu performansi. Nikonovi inženjeri uzeli su u obzir dragocjene povratne informacije profesionalnih korisnika i implementirali niz poboljšanja koja će predstavljati važnu promjenu za profesionalne fotografe koji pokrivaju područja u kojima je konkurencija velika, kao što su sportska fotografija, fotografije za medije i fotografiranje prirode, kao i za ozbiljne fotografe koji traže veću mogućnost izražavanja u svojim fotografskim radovima. Fotoaparat D4S, opremljen za rad u najzahtjevnijim okruženjima u kojima se mogu zateći profesionalni fotografi, jamči da ćete uvijek postići najbolje rezultate.

Izgrađen na uspjehu

Prekoračivši granice koje je već pomaknuo njegov prethodnik, D4S utire novi put brzoj profesionalnoj fotografiji. Obnovljeni senzor fotoaparata nudi vrhunsku kvalitetu slike, a prošireni ISO raspon od 100 do 25.600 može se proširiti do vrijednosti vodeće na tržištu, a to je 409.600 (ekvivalent). Nikonov novi alat za obradu slike EXPEED 4 podiže ukupne performanse fotoaparata na potpuno novu razinu, zahvaljujući izvanrednom poboljšanju renderiranja slike i ISO performansi. Kao pravi majstor za fotografiranje u tami, kao i na svjetlu te uz sofisticirano lokalizirano smanjenje šuma, izoštravanje rubova i nadzor nijansi, D4S omogućuje postizanje izvanrednih rezultata u takozvanim “prljavim” uvjetima slabog osvjetljenja u kojima radi veliki broj sportskih i reportažnih fotografa. Brzina uzastopnog snimanja više snimaka od 11 fps ostaje postojana i uz odabir različitih ISO postavki ili objektiva, a detalji na slici prikazuju se oštro i izvanredno su dobro definirani, čak i ako se koristi filtar za smanjenje šuma. Kao i D4, fotoaparat D4S zadržava vrhunske performanse i u najzahtjevnijim mogućim vremenskim uvjetima. Metalno kućište štiti fotoaparat od vremenskih prilika, a Nikon je usavršio i fine detalje koji omogućuju lakše rukovanje: promjene rasporeda gumba i preoblikovani gumbi komandi poboljšavaju rad u vlažnim uvjetima, a fotoaparat se može pohvaliti i preoblikovanim mjestima za palac i srednji prst te ugodnijom drškom.

Punom brzinom naprijed: ništa vas ne može zaustaviti

Sve u vezi s fotoaparatom D4S vrti se oko potrebe za brzinom. U svijetu gdje su brzina prijenosa i umrežavanja jednako važni kao broj megapiksela i ISO postavke, D4S vas neće ni u kojem pogledu razočarati. Broj kadrova u sekundi s praćenjem automatskog fokusiranja povećao se s 10 fps na 11 fps, što D4S čini najbržim D-SLR fotoaparatom s automatskim fokusiranjem u Nikonovoj povijesti. Fotoaparat je opremljen priključkom Gigabit 100/1000TX Ethernet te nudi novi format datoteka RAW veličine S radi bržeg prijenosa slika. U situacijama kad su i milisekunde važne, vrijeme odziva okidača od 42 ms može vam dati ključnu prednost jer možete snimati slike brzinom većom od treptaja oka, a potpuno novi mehanizam okidača i zrcala smanjuje vibriranje zrcala te omogućuje postizanje stabilne slike u tražilu uz minimalno zamračenje tražila pri snimanju velikom brzinom.

Bolje od najboljeg: poboljšanja AF-a

D4S je preuzeo izvanrednu preciznost i funkcionalnost Nikonovog dobro poznatog AF sustava s 51 točkom i dodatno ih unaprijedio. Osim poboljšanog zaključavanja, proširenog “Spremanja prema usmjerenju” i novih mogućnosti za ograničavanje načina AF-a, D4S se može pohvaliti novim načinom AF-a s grupnim područjem. Osmišljen kako bi omogućio puno precizniju regulaciju veličine područja automatskog fokusiranja, AF s grupnim područjem stalno prati pet različitih polja AF-a koja se mogu premještati po mreži s 51 točkom ovisno o zahtjevima kompozicije. Snimanje u tom načinu omogućuje izvanredno precizno praćenje objekata koji se brzo kreću, i to na velikim udaljenostima, te uvelike poboljšava hvatanje i izolaciju pozadine pri snimanju objekata koji su relativno mali i blizu pozadine koja odvlači pozornost ili one visokog kontrasta. Kao i kod fotoaparata D4, sustav AF-a u fotoaparatu D4S može se konfigurirati za postavke pokrivenosti s 9 točaka, 21 točkom i 51 točkom, a osjetljivost se može smanjiti na -2 EV (ISO 100, 20 °C).

Unaprijeđeni način za snimanje više područja D-Movie

Za snimanje videozapisa u različitim uvjetima D4S nudi videozapise kvalitete prikladne za javno emitiranje u formatima s više kadrova te se može pohvaliti nizom operativnih poboljšanja koja omogućuju veći nadzor nad snimkom pri snimanju videozapisa te bolje snimanje zvuka. Snimanje videozapisa D-Movie sada je moguće pri brzini od 50p/60p, a fotografi mogu postaviti osjetljivost i odabrati maksimalni ISO u načinu M, a osim toga mogu i odabrati senzorski format izrezivanja, regulirati otvor blende s električnim upravljanjem te ispraviti brzinu okidača. Uz to, Nikonov 3D sustav za smanjenje šuma smanjuje nasumični šum i treperenje šuma pri snimanju uz visoku osjetljivost. Kao i D4, fotoaparat D4S nudi tri senzorska formata izrezivanja, FX, DX i nativno izrezivanje (približno 2,7x) te HDMI izlaz pune razlučivosti bez sažimanja prema vanjskim uređajima. Možete istodobno snimati HD videozapise pune razlučivosti na fotoaparatu te putem vanjskog snimača putem HDMI-ja (uz fotoaparat je priložena kopča HDMI kabela za ispravno priključivanje). Snimanje zvuka poboljšano je zahvaljujući većem broju mogućnosti regulacije zvuka, uključujući mogućnost odabira raspona zvuka (široko/glas) i smanjenje šuma vjetra pri snimanju s ugrađenim mikrofonom.

Kratak pregled ključnih značajki:

– Poboljšani senzor FX formata od 16,2 megapiksela nudi vrhunsku kvalitetu slike i izvanrednu fleksibilnost pri izrezivanju.
– Izvanredna osjetljivost na svjetlo: ISO raspon od 100 od 25.600 može se proširiti do vrijednosti vodeće na tržištu od 409.600 (ekvivalent).
– 11 fps uz AF: 11 fps u FX formatu s mogućnostima za AE/AF koje su bolje nego kod fotoaparata D4.
– EXPEED 4: podiže ukupne performanse fotoaparata na potpuno novu razinu.
– Sustav AF-a s 51 točkom Multi-CAM3500FX može se konfigurirati za postavke pokrivenosti s 9 točaka, 21 točkom i 51 točkom, a osjetljivost se može smanjiti na -2 EV (ISO 100, 20 °C).
– Poboljšanje AF-a: poboljšano zaključavanje, nove mogućnosti za ograničavanje načina AF-a i novi način AF-a s grupnim područjem.
– Način snimanja s više područja D-Movie: snima videozapise pune HD razlučivosti (1080p) u FX i DX formatu brzinom kadra od 60p/50p/30p/ 25p/24p. Nudi tri senzorska formata izrezivanja, a to su FX, DX i nativno izrezivanje (približno 2,7x) te čisti HDMI izlaz. Koristite ISO vrijednost od ISO 200 naviše tijekom snimanja videozapisa te upravljajte brzinom okidača, otvorom blende i glasnoćom zvuka. Nikonov 3D sustav za smanjenje šuma smanjuje slučajni šum, a fotoaparat nudi sofisticirane mogućnosti regulacije zvuka..
– Izdržljivost na terenu: metalno kućište zaštićeno od vremenskih prilika.
-Brz prijenos: priključak Gigabit 100/1000TX Ethernet i novi format datoteka RAW veličine S omogućuje brži prijenos slika. Kompatibilan je s Nikonovim bežičnim prijenosnikom WT-5.
– Monitor s mogućnošću prilagodbe boje: LCD monitor promjera 8 cm (3,2 in.), s 921 tisućom točaka omogućuje promjenu izjednačenja boje i svjetline u bilo kojem smjeru.
– Brz i izdržljiv okidač: okidač od Kevlar/ugljičnih vlakana s vremenom odaziva okidača od 42 ms, standardnim životnim ciklusom od 400.000 okidanja, brzinom okidača od 1/8000 do 30 s te sinkronizacijom bljeskalice brzinom do 1/250 s. Novi mehanizam okidača i zrcala omogućuje postizanje stabilne slike u tražilu uz minimalno zamračenje pri snimanju velikom brzinom.
– Mjerenje izjednačenja bijele boje u točci: omogućuje jednostavno dobivanje podataka o ručnom unaprijed postavljenom izjednačenju bijele na temelju odabranog područja u kadru: veličina potrebnog područja može se zadržati čak i pri povećanju slike, a moguće je i uzastopno prikupljanje podataka.
– Baterija EN-EL18a velikog kapaciteta: izuzetno kompaktna i lagana litij-ionska baterija koja se može ponovno puniti, kapaciteta 2500 mAh (10,8 V).
– Mediji za pohranu: dva utora za kartice, jedan za kartice CF (UDMA 7) velike brzine, a jedan za kartice XQD velike brzine i kapaciteta.

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Fotoaparati, slider

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.