Canon EOS 60D

Aug 26, 2010 No Comments by

Canon je predstavio naljednika EOS 50D. Dugo vremena se je pričalo što će se desiti s tom dvoznamenkastom serijom canonovih aparata, nakon što je EOS 7D ugledao svjetlo dana. Novi 60 D je tako pozicioniran između EOS 550D i EOS 7D. Glavne značajke aparata su polikarbonatno kućište, nešto manje dimenzije od prethodnika, zakretni LCD visoke rezolucije, AF sustav sa starog 50D, senzor rezolucije 18MP, brzina okidanja 5,3 fotografija u sekundi. Kompletan mod video snimanja je isti kao i kod EOS7D.

Press Release:

Kontrola, snaga, kreativnost – Canon i novi EOS 60D fotografima omogućuju prijelaz na novu razinu
London, 27. kolovoza 2010. – Canon je predstavio najnovijeg člana svoje svjetski poznate serije DSLR fotoaparata EOS – novi EOS 60D. EOS 60D zamjena je za model EOS 50D, a osmišljen je za fotografe koji svoje vještine žele prenijeti na novu razinu – nudi visoke performanse, niz kreativnih značajki, višekutni LCD zaslon i poboljšanu ergonomiju te tako zaljubljenicima u fotografiju omogućuje snimanje izvrsnih fotografija i Full HD videozapisa uz postizanje jedinstvenih, kreativnih rezultata.
Velika brzina, velika razlučivost
Zahvaljujući 18-megapikselnom APS-C senzoru, EOS 60D nudi visoku razinu detalja i uvećanje od 1,6x žarišne duljine objektiva, čime omogućuje snimanje slika veličine postera u brojnim omjerima[i]. Canonova snažna tehnologija DIGIC 4 brzo obrađuje informacije o slici dobivene iz četirikanalskog izlaza CMOS senzora, zahvaljujući čemu nudi vrhunsku reprodukciju boja te brzo snimanje od 5,3 kadra u sekundi uz niz od 58 slika visoke razlučivosti u JPEG formatu.
Standardni ISO raspon od 100 – 6400 moguće je proširiti na 12.800, čime se dobivaju kvalitetne slike uz minimalni šum u uvjetima slabije osvijetljenosti. Sustav automatskog fokusa s izoštravanjem u devet križnih točaka ujedno nudi brzo i precizno fokusiranje s osobito osjetljivom središnjom točkom za objektive brže od f/2,8, čime se fotografima omogućuje umjetničko iskorištavanje plitkosti polja pri snimanju portreta ili pak snimanje s izraženijim ambijentom.
U EOS 60D ugrađen je Canonov mjerni sustav iFCL, prvi put predstavljen na hvaljenom modelu EOS 7D, s dvoslojnim senzorom sa 63 zone. Iz sustava automatskog fokusa prikupljaju se informacije o položaju objekta, koje u kombinaciji s očitanjima boje i jakosti svjetlosti jamče dosljedno preciznu ekspoziciju bez obzira na situaciju. Integrirani odašiljač za Speedlite omogućuje i upravljanje višestrukim bljeskalicama EX iz samog fotoaparata, čime se omogućuje kreativnije osvjetljenje.
Snimanje iz svih kutova
Novi 7,7-centimetarski (3-inčni) višekutni široki LCD monitor nudi omjer od 3:2 i razlučivost od 1.040.000 točaka, čime se nudi dodatna fleksibilnost, a fotografima omogućuje prikaz slika do nevjerojatnih detalja. Višekutni široki LCD zaslon olakšava kadriranje snimki iz zahtjevnih kutova, a uz omogućen način rada Live View moguće ga je postaviti tako da postigne željenu kompoziciju ako snimanje pomoću tražila nije moguće. Time se u trenu poboljšava mogućnost snimanja divljih životinja, snimanja iznad glave fotografa i snimanja na razini tla. Površina zaslona odlikuje se antireflektivnim zaštitnim premazom koji odbija vodu te tako omogućuje gledanje prikaza na zaslonu pri jakom osvjetljenju i iz brojnih kutova.
Podrška kreativnosti
Nova funkcija Basic + fotografima olakšava dodavanje vlastitog kreativnog štiha u slike bez razmišljanja o promjeni postavki. Fotografi mogu prizor učiniti ambijentalnijim snimanjem prema vrsti osvjetljenja i prizora, a dostupni su im načini rada Portrait, Landscape, Close-Up, Sport, Night Snapshot i Creative AUTO. Snimanjem uz poboljšanja koja nudi funkcija Basic +, kao što su načini snimanja Daylight, Cloudy i Sunset ili pak unaprijed postavljeni stilovi slika, npr. Vivid, Soft, Warm i Monochrome, moguće je postići raznovrsne efekte.
EOS 60D osmišljen je s ciljem da ponudi potrebnu podršku korisnicima koji žele proširiti svoju kreativnu viziju te nudi mnoštvo novih značajki koje pridonose snimanju boljih slika i ugrađenih efekata koji nude dodatne dimenzije. Snažan procesor DIGIC 4 podržava internu obradu RAW slika te fotografima omogućuje uređivanje postavki kao što su svjetlina, kontrast, ravnoteža bijele boje te korekcija izobličenja i kromatske aberacije. Tako uređenu sliku zatim je moguće ponovno spremiti u JPEG formatu te je ispisati ili pak prenijeti na računalo ili internet.
Fotografima koji na slike žele dodati postprodukcijske efekte bez korištenja skupe programske opreme EOS 60D nudi niz novih kreativnih filtara koje je moguće primijeniti u samom fotoaparatu. Filtri, uključujući Grainy B/W, Soft Focus, Toy Camera Effect i Miniature Effect, stvaraju slike različitih dojmova, pa fotografi mogu stvarati tematske kolekcije – npr. primijeniti reporterski stil pomoću efekta Grainy B/W ili pak bez poteškoća ujednačiti ton kože na portretima pomoću efekta Soft Focus.
EOS Movies: Full HD videozapisi uz potpunu kontrolu
EOS 60D fotografima nudi i više od statičnih slika – podržava snimanje HD videozapisa u razlučivosti od 1920 x 1080p u raznim prilagodljivim brzinama, uključujući 30, 25 i 24 kadrova u sekundi, te snimanje videozapisa u razlučivosti od 720p uz 60, odnosno 50 kadrova u sekundi. Dostupan je i način rada Movie Crop, u kojem se snima pomoću središnjeg područja senzora od 640 x 480 piksela radi postizanja otprilike sedmerostrukog efektivnog uvećanja u odnosu na žarišnu duljinu objektiva.
Potpuna ručna kontrola u filmskom načinu rada fotografima omogućuje korištenje vlastitih postavki ekspozicije i fokusa te efekata koje je moguće postići pomoću brojnih Canonovih objektiva EF. Priključak za vanjski stereomikrofon i mogućnost prilagodbe jačine zvuka pri snimanju jamče da će snimljeni audiozapis kvalitetom odgovarati videozapisu jer će se snimiti u profesionalnoj kvaliteti.
Korisnicima koji slike žele razmijeniti s prijateljima i obitelji dobro će doći integrirani HDMI priključak kompatibilan sa standardom HDMI-CEC, koji omogućuje prikaz videozapisa i slika na svim kompatibilnim televizorima s podrškom za HD te upravljanje njima putem daljinskog upravljača televizora.
Osmišljen da bude fleksibilan
Kućište fotoaparata EOS 60D u potpunosti je iznova dizajnirano. U njemu se spajaju ergonomski poboljšan, zaobljen oblik i nov raspored gumba koji promjenu postavki čine brzom i ugodnom. Kontrole koje se često koriste grupirane su na istom mjestu, a brojčanik za brzo upravljanje, višenamjenski upravljač i gumb SET spojeni su u jedan višenamjenski brojčanik, čime se fotografima omogućuje navigacija izbornicima i brz unos postavki pomoću palca. Dostupan je i gumb za zaključavanje, kojim se onemogućuje nenamjerno mijenjanje postavki usred snimanja.
Namjenski gumb za pristup zaslonu Quick Control fotografima omogućuje brz pristup najčešćim postavkama snimanja i kontrolama za reprodukciju. Moguće je i prilagoditi funkcije brojnih gumba, čime se fotografima omogućuje prilagodba fotoaparata vlastitim potrebama. Da bi se dobile slike krajolika savršeno poravnate s obzorom, u tražilu ili u načinu rada Live View moguće je prikazati vodoravnu elektroničku libelu koja olakšava sastavljanje kompozicije i uklanja potrebu za eventualnim ispravcima u postprodukciji.
EOS 60D jedan je od najnovijih Canonovih modela koji podržavaju SDXC memorijske kartice velikog kapaciteta, sa do dva terabajta prostora, što fotografima omogućuje kontinuirano snimanje HD videozapisa te RAW i JPEG fotografija u punoj razlučivosti bez potrebe za zamjenom kartica. Da bi olakšali upravljanje većim bibliotekama slika u fotoaparatu, korisnici fotoaparata EOS 60D mogu omiljenim slikama dodijeliti ocjenu od 1 do 5 te ih tako kasnije lakše pronaći i pogledati na zaslonu. Nakon prijenosa s fotoaparata na računalo oznake je moguće pogledati pomoću brojnih programa za uređivanje i organizaciju slika, uključujući Canonovu programsku opremu DPP.
Kratak pregled značajki fotoaparata EOS 60D:
·         18-megapikselni APS-C CMOS senzor
·         napredne kreativne značajke uz funkciju Basic +
·         višekutni 7,7-centimetarski (3-inčni) LCD zaslon omjera 3:2
·         Full HD videozapisi s ručnom kontrolom
·         DIGIC 4
·         ISO 100 – 6400, maksimalno 12.800
·         snimanje brzinom od 5,3 kadra u sekundi za najviše 58 JPEG slika
·         sustav automatskog fokusiranja s izoštravanjem u devet križnih točaka
·         iFCL mjerenje s dvoslojnim senzorom sa 63 zone
·         integrirani odašiljač Speedlite
·         interna obrada RAW slika

Komentari

komentara

Powered by Facebook Comments

Fotoaparati

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Canon EOS 60D”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.